Med over 600 arrangementer på kulturnatten, var det ret svært at vælge hvilke arrangementer, der skulle sætte rammen for min kulturnat. Her kan du læse hvilke, der endte med at klare cuttet:

Dagbladet information

Mit første stop. Informations indlandsredaktør Anton Geist tog en samtale med Ole Thyssen (filosof) og Selina Juul (stifter af Stop Spild af Mad) til en snak om Bæredygtig. Først fortalte Ole Thyssen om stop af madspild ud fra et markedsperspektiv. Set med de briller på, betegnede han det som en umulig opgave, da markedet kræver en konstant vækst for at skabe flere arbejdspladser og økonomisk vækst. Han kom med flere interessante eksempler på, hvor nemt det er at tænke, at økologi er godt og sundt, men når det pludselig bliver en konkurrent til den årlige sommerferie eller et nyt køkken, så bliver økologi og miljø desværre ofte nedprioriteret blandt forbrugerne. Ole Thyssen opfordrede medierne (Information) til at fortsætte med at bringe katastroferne, samtidig med vi også får de gode historier, for at blive ved med at skabe øget opmærksomhed på behovet for at den enkelte tager ansvar i forhold til at leve bæredygtigt.

Flere gange i løbet af sit oplæg, udfordrede Thyssen os til at tage stilling til, om det er muligt at skabe andre former for fællesskaber og andre former for rigdom – altså en diskursændring i samfundet, som er med til at tænke bæredygtighed ind som det naturlige valg. Selina Juul var også meget klar i sin holdning til, at det handler om et selvstændigt og bevidst valg om leve mere bæredygtigt. Hun rejste også spørgsmålet om hvor ansvaret for det årlige madspild på 540.000 ton (www.stopspildafmad.dk) ligger? Forbrugerne eller detailhandlen? Vi har hørt meget om, detailhandlens spild af mad, men ifølge Selina handler det også om et fælles ansvar for at tage kampen op mod madspild.

Jeg fandt det interessant at høre deres synspunkter og meget fint at Information faciliterede en debat om bæredygtighed. I forvejen bringer avisen ofte artikler og vinkler i debatten om bæredygtighed. Da jeg gik derfra, kunne jeg ikke lade være med at tænke om, om medierne, som af nogle betegnes som den fjerde statsmagt, har en reel mulighed for at skabe en holdningsændring blandt forbrugere og forhandlere?

Nikolaj Kunsthal

Super Mario, Tetris og Oswald er blot nogle af de 8-bit computerspil, jeg spillede som barn. Hvem havde troet, at jeg på kulturnatten kunne få lov til at udleve min barnedrøm om at være fysisk til stede ”inde bag skærmen” ? PIXELADE er en spændende udstilling om samtidskunst i Nikolaj Kunsthal. Her har kunsterne Malene Bang og Katja Løgstrup-Hansen i samarbejde med spiludviklere fra Copenhagen Collective, skabt et farverigt univers, hvor alt er opløst i pixels. Alle sanser kommer i spil, og der er rig mulighed for interaktion med flytbare elementer samtidig med rummet emmer af lyse og skiftende lyssætning. Rummet inviterer til at kaste sig ud i leg og udforskning af elementernes muligheder.

Som en ekstra bonus til rummet, gav RUMPISTOL koncert. Musikken passer godt til det univers, som PIXELADE lægger op til og Jens B. Christiansen kan bestemt ikke klandres, at min oplevelse, af hvad der i teorien kunne være en helt perfekt oplevelse, desværre ikke helt levede op til forventningerne. Grunden er nemlig hverken udstillingen eller musikken. Til kulturnatten er der bare tæt pakket med mennesker, hvilket også hurtigt kan skabe meget trafik af folk der lige skal forbi, sætter sig for en kort tid inden de igen forsvinder. Det levede desværre derfor ikke op til mine forventninger, men gav mig lyst til snart at kigge forbi Nikolaj Kunsthal igen og ikke mindst gå hjem og lytte til RUMPISTOLS  album Away.

Københavns Hovedbibliotek

Da jeg og min kulturnats-makker gik hen mod Hovedbibliotekets indgang, kunne vi gå og more os over nogle af citater, der via lysprojektioner stod skrevet på murene. Korte statements og sjove kommentarer, var med til at udfolde kulturnattens ”lys i natten”.

Inde på Hovedbiblioteket var der en livlig stemning, med masser af aktiviteter – bl.a. live jazz fra hovedscenen, hvor jeg fik den gode oplevelse at høre Hess / AC / Hess Spacelab sammen med Ane Trolle.

Min bedste kulturnats-oplevelse var også på Hovedbiblioteket. I aftenens anledning var der fem rum. Jeg var inden i RUM 2. En meget intens oplevelse. Først blev os seks, der skulle hen til rum 2, ført gennem nogle lange mørke gange i baglokalet. Gange der mindede skræmmende meget om Veras kælder (den fra børne 1’eren). Til sidst blev vi ledt ud til en campingvogn, hvor TxtVille inviterede indenfor til intimt oplæsning af to upcoming nordiske forfattere. Der inde i campingvognen blev vi først forkælet med et digt af Tom W-O Silkeberg og efterfølgende højtlæsning fra en roman af Johanne Lykke Holm. Begge på svensk. To interessante forfattere, som jeg bestemt har lyst til at læse mere af.

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter
Tredje gang er lykkens gang. Det passede meget fint på min oplevelse med MBBL til kulturnatten. De to første gange, vi slog et smut forbi ministeriet, var der så lang kø, at vi besluttede at komme tilbage senere. Tredje gang var der også mange mennesker, men vi slap dog heldigvis for at stå i kø for at komme ind.

Aftenen igennem var der bl.a. god mulighed for at høre om Almene boliger, områdefornyelsen i Husum og Skt. Kjelds, Bydelens mødres store arbejde i socialt udsatte boligområder. Derudover var hele ”udkantsdanmark” også velrepræsenteret. Lolland-Falsters diplomati var rykket ud og gav flere lokale smagsprøver og ”Naturens rige” aka. Ringkjøbing-Skjern kommune var også repræsenteret med lokal whiskey og en stand repræsenteret af økogårdene Skjern enge. Kulturnatten er i min optik en rigtig fin måde at få vist Danmarks mangfoldighed på og give et indblik i hvilke kvaliteter og ressourcer der at finde rundt omkring i landet. Som et festligt indslag slog både Niels Hausgaard og Sejerø spillemændene tonen an i løbet af aftenen.  

Generelt set var det en dejlig kulturnat, hvor jeg blev mindet om hvor mange lækre kulturelle tilbud København bugner af – og som efteråret i den grad indbyder os til at benytte os af.

// Maria Jin Hee Winberg